A Fruitful Awards Season

With fall comes the awards season – a time when we celebrate the best of design in the built environment. Seeing the exemplary work of our professions is inspiring and pushes us all to aim higher.Mayer/Reed’s landscape architecture work at Portland State University’s Karl Miller Center garnered an Honor Award in General Design from the American Society of Landscape Architects (ASLA) Oregon Awards on November 2. The jury lauded its positive environmental and social impacts and integration with the architecture and urban realm.On November 5, the Karl Miller Center received accolades again from the American Institute of Architects (AIA) Seattle. The chapter honored SRG Partnership and Behnisch Architeckten with an Award of Merit.The AIA Seattle Chapter also recognized DLR Group’s MacLaren Campus Cottages with an Honorable Mention. The youth correctional facility housing is designed to encourage healthy adolescent development and rehabilitation. As part of this mission, Mayer/Reed’s visual communications group designed environmental graphics in collaboration with mural artist Blaine Fontana, artfully depicting stories of self-reflection, transformation, and resilience that were shared by the youth.Finally, the modernization of Portland Public Schools’ 1921 Roosevelt High School received a DeMuro Award for Excellence from Restore Oregon for its extraordinary historic rehabilitation. Led by Bassetti Architects, the Roosevelt team includes Mayer/Reed for site design.

We are continually grateful for opportunities to collaborate with our design partners in the creation of exceptional, award-winning work.

Posted November 21, 2018
Written by: Mayer/Reed
Categories: AWARDS  PROJECTS 

Willamette Falls Riverwalk Concept Receives National Accolades

We’re proud to announce two national design awards for the Willamette Falls Riverwalk; one from from the American Society of Landscape Architects (ASLA) and the other from The Waterfront Center.

The riverwalk received an Honor Award in Analysis & Planning at the recent national ASLA Awards event in Philadelphia, PA. The jury commented, “Here we see the combining of public access, habitat, historic and cultural interpretation, and economic development in a project that’s very tangible in terms of its potential to being implemented.”

The Waterfront Center celebrated the Willamette Falls Riverwalk Master Plan with the Top Honor for plans at an awards ceremony in Washington, DC this fall. Their Excellence on the Waterfront Awards program recognizes exceptional waterfront planning, design and development from around the world. The riverwalk concept also won local ASLA chapter design awards in New York this year and in Oregon in 2017.

Rendering by Snøhetta.
The Riverwalk’s explorer trails will encircle the post-industrial clarifier, while offering public access and excellent views of the falls. The clarifier will be repurposed to feature an oak savanna that replicates the character of the landscape found in the surrounding basalt bluffs. Rendering by Snøhetta.

Snøhetta, Mayer/Reed and DIALOG’S 3.5 year-long effort on the riverwalk has culminated in a well-supported concept that has been embraced by the project partners and the community. The team’s design for public spaces at the former waterfront mill site encompasses a network of promenades and lofted pathways that lace programmable gathering places, viewpoints and three-dimensional physical strata. The first phase of the riverwalk is expected to break ground in 2020.

Posted November 19, 2018
Written by: Mayer/Reed
Categories: AWARDS  PROJECTS 

We’re Hiring! Junior Designer and Senior Environmental Graphic Designer

We have opportunities in visual communications for experiential graphic design projects such as placemaking, signage, wayfinding and branded environments. We’d love to see if your skills align, either at entry level or as a senior project manager/designer. Check out the descriptions for Junior Designer and Senior Environmental Graphic Designer.

Posted November 09, 2018
Written by: Mayer/Reed
Categories: IN THE STUDIO 

Refreshing the Keller Auditorium District: A Choreography of Space and Time

Dazzling interactive light installations, a bold building signature and a festival street create an active, memorable destination.

With Portland as our laboratory for analysis and experimentation, we’ve seen cycles of growth and investment that stimulate development and create remarkable, vital urban districts. We asked ourselves, while the South Waterfront, Pearl and River Districts have hatched successful new neighborhoods from former industrial brownfields, what about re-investment in one of the highest density, albeit aging, parts of the city?

The South Auditorium District rode the first wave of the city’s urban renewal in the 1970s. It was revolutionary in its time, when downtowns nationwide were being robbed of life while real estate developers migrated to greener pastures in the suburbs.

The Keller Auditorium anchors Portland’s South Auditorium District.
The Keller Auditorium as it exists today. How can urban and experiential design elevate the surrounding blocks?

The infrastructure in this district remains strong. Substantial high-rise buildings, Lawrence Halprin’s sequence of parks, the expansion of adjacent Portland State University, and light rail and streetcar underpin its potential to be one of the most desirable, livable neighborhoods in the city.

It’s simply in need of a more exciting, refreshed version of itself.

Inspired by this premise, Mayer/Reed and Second Story partnered to envision strategies that would create a bold destination unlike anything else in the city.

As imagined, urban and experiential design reinvigorate the Keller by day.

Our design concept builds from the Keller Auditorium and the Ira Keller Fountain as the underlying score for the district’s history and unique personality. Our design principles reflect Portland’s livability: an interconnected fabric of diverse and active neighborhoods, each with a strong identity.

We deploy principles of urban design and the arts to shape an iconic destination that has global appeal and yet is distinctly…well, Portland. Like Halprin, we believe that art and design have unique potential to engage the public as active contributors to everyday urban choreography. We reclaim public space to motivate people to linger and become an authentic, meaningful part of the urban scene. People’s movements on the Keller block are amplified at dramatic scale, utilizing large-scale, interactive sculptural elements that wrap the entire building. Architecture becomes a living instrument that people can “play.”

With a concept of Mainstage, Backstage, and Aisles, the urban design concept is a “theater for living,” that motivates people to linger and become a part of the urban performance and choreography

From an urban design standpoint, we see a new score for the entire block and surrounding streets, one that alters current patterns. We envision a variety of places for people to experience two Portland gems, the Keller Auditorium and Ira Keller Fountain through a pair of programmable festival streets. One street connects, while the other becomes a catalytic force in re-energizing blank storefronts behind the Keller. Capturing more public space and elements of urban interest extends to surrounding blocks.

Our concept is a theater for living.

The Main Stage on SW Third Avenue is a programmable festival street that connects auditorium and fountain to create a cohesive place.

This transformed streetscape enables interchange, flow and performance. Periodic street closure on Third enables people to gather for concerts, performances and street fairs. When the building is closed, shimmery curtains cover the interior of the façade reflecting the Keller Fountain. The curtain is constantly reverberating with fluid movement, a nod to the rhythms of performance and urban life. At night, interactive art installations allow people to light up the Keller’s columns. Seating elements engage with the column bases and invite social clusters across the street at the fountain, encouraging people to linger. On a daily basis, the street resumes its typical choreography of vehicular and people interactions.

We introduce a bold building identity and information system for the auditorium. A luminescent building signature at each corner references the spirit of Portland’s historic bright lights district. A large-scale transparent media mesh on the Keller’s façade portrays digital motion graphics to promote upcoming shows.

The Back Stage on SW Second is envisioned as a more intimate, programmable festival street that becomes a catalytic force to attract new development. This designed streetscape transforms an ordinary service block into an intimate human experience with an impromptu orchestral soundscape. Here, visitors can play a massive sculptural instrument of colorful columns to produce chords and harmonies.

Second Story’s concept for an interactive musical installation activates SW Second Ave.

With re-energized storefronts, ground floor cafes and bars spill outside with lighting and furnishings. The street can be closed for special events such as block parties, neighborhood gatherings, and other activities that benefit from the feel of an “alley” venue. Of course, typical operations, staging and delivery of shows for the Keller are scheduled and accommodated.

The Aisles  On the sides of the Keller, undulating panels create sculptural interest on previously blank walls. Through sensors, passers-by trigger watery ripples of light on the three dimensional surfaces.

Second Story’s motion sensitive light display on undulating sculptural forms activates a previously blank wall.

The Balcony  Remember the Beatles’ final roof top concert? We weren’t there, but we imagine the “Top of the Keller” has potential as an outstanding venue with spectacular views (after the Keller receives its seismic upgrade).

The concept considers the vertical realms we call Orchestra Level (gold), Mezzanine (magenta) and Balcony (blue).

Block-by-block, each adjacent building façade has potential to contribute life to the district. Private forecourts, building entries, courtyards, plazas and architectural edges become more habitable and inviting as open spaces. Each block supplements public space so that the entire ensemble is more welcoming, interesting and active on an everyday basis.

Our concept for an Orchestra Level expands the semi-public realm as an essential part of this urban theater. The KOIN Tower plaza and the 200 Market forecourt draws activity to and from the Main Stage. These spaces provide some “messy vitality” with food carts, moveable furnishings and small retail pavilions that add richness, to the district experience. The Mezzanine concept activates existing upper level terraces and roof decks on 200 Market, the KOIN Tower and the PSU Building podiums. Open railings, colorful umbrellas, furnishings, lighting, and landscape draw people to these upper perches. The presence of “people who see and are seen” promote greater social engagement.

A vital neighborhood is the sum of its physical parts along with its people. Imagine strangers slowing their pace and saying hello to one another. Imagine people lingering, participating in the daily choreography and taking pride in the identity of the neighborhood. We think the South Auditorium District’s time has come to transform into one of the most remarkable urban neighborhoods in our city!